„Dni Bezpieczeństwa” zyskują coraz większą popularność i stanowią ważne wydarzenie w kalendarzu firm działających w różnych branżach. Celem projektu jest poprawa kultury bezpieczeństwa, świadomości pracownika w zakresie szeroko pojętego zdrowia w zakładach pracy, instytucjach i urzędach. Kultura bezpieczeństwa to sposób myślenia o bezpieczeństwie w firmie, sposób postępowania członków organizacji oraz ich podejście do zasad, zagrożeń i ryzyka. Wpływ na kulturę mają bowiem zarówno przekonania, jak i system wartości pracowników, przełożonych oraz ich stosunek do kwestii bezpieczeństwa, a także działania na rzecz poprawy w tym obszarze. Oferujemy Państwu popularyzację kultury bezpieczeństwa w zakładzie poprzez realizację wybranych szkoleń proponowanych w naszej ofercie. Oprócz wiedzy merytorycznej przekazywanej przez naszych ekspertów, pragniemy zwrócić Państwa uwagę na dodatkowe walory tj. integrację oraz rozwój zawodowy, wynikające z organizacji „Dni Bezpieczeństwa” w firmie.
Wychodząc naprzeciw Państwa potrzebom zapraszamy do zapoznania się z naszymi propozycjami warsztatów. Mając na uwadze różną specyfikę organizacyjną bloki tematyczne można dowolnie modyfikować. Posiadamy zasoby, aby przeprowadzić warsztaty w formule on-line lub stacjonarnie całodniowo lub w mniejszych segmentach godzinowych.
TEMATY WARSZTATÓW:
Pierwsza pomoc przedmedyczna. Bezpieczeństwo własne na miejscu wypadku. Stany zagrożenia życia. Resuscytacja krążeniowo – oddechowa. Zaburzenia przytomności postępowanie z nieprzytomnym dzieckiem. Zadławienia, wstrząs, oparzenia – klasyfikacja. Rany i krwotoki. Złamania, skręcenia, zwichnięcia.
Ochrona przeciwpożarowa. Warunki oraz sposoby ochrony przeciwpożarowej wynikające z przeznaczenia, sposobu użytkowania oraz warunków technicznych. Zasady postępowania w przypadku zagrożeń. Podręczny sprzęt gaśniczy. Ewakuacja.
Wypadki przy pracy – skuteczna profilaktyka. Wypadki przy pracy – aktualny stan prawny, najnowsze orzecznictwo. Zagrożenia wypadkowe, badanie przyczyn i okoliczności wypadków przy pracy.
Ergonomiczne stanowisko biurowe. Przygotowanie ergonomicznego stanowiska pracy. Nieergonomiczne postawy i nawyki podczas pracy w warunkach domowych – jak im przeciwdziałać.
Atmosfera wybuchowa. Zagrożenia wybuchem pyłów, gazów i par cieczy palnych. Aspekty prawne i techniczne zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa i normami - definicje podstawowych pojęć stosowanych w ochronie przeciwwybuchowej. Omówienie przykładów katastrof związanych w wybuchem.
Prawo pracy w 2024 r. – szkolenie dedykowane dla brygadzistów / liderów. Czas pracy pracownika produkcyjnego, uprawnienia opiekuńcze – zwolnienie z powodu działania siły wyższej, urlop opiekuńczy, elastyczna organizacja pracy, wykroczenia przeciwko prawom pracownika. Zmiana zasad wypowiadania umów zawartych na czas określony – obowiązek wskazania przyczyny wypowiedzenia oraz konsultacji związkowej.
Odpowiedzialność osób kierujących pracownikami za stan bhp w zakładzie. odpowiedzialność karna, wykroczeniowa, cywilna. Omówienie najnowszego orzecznictwa sądowego. Obowiązki brygadzistów / liderów w zakresie terminowości przeprowadzania badań lekarskich, szkoleń okresowych oraz innych prac wymagających uprawnień.
Jak zaprzyjaźnić się ze stresem. Umiejętność skutecznego zarządzania stresem w pracy. Autoanaliza zachowań w sytuacjach stresowych. Jak zarządzać sobą w sytuacjach trudnych? Pokonywanie stresu, zmęczenie w pracy, metody radzenia sobie z przeciążeniem zawodowym.
Różnice pokoleniowe w zakładzie pracy – różnorodność buduje nową jakość współpracy. Charakterystyka pokoleń aktywnych zawodowo na rynku pracy, komunikacja interpersonalna między pokoleniami, współpraca w zespole wielopokoleniowym - istota, cele i korzyści dla zakładu pracy, różnice indywidualne, jako potencjał dla efektywności zakładu w ujęciu pokoleniowym.
Savoir-vivre w pracy. Zasady savoir-vivre'u w kontakcie bezpośrednim i zdalnym. Kultura słowa i gestu. Etykieta w biznesie i administracji, czym jest i dlaczego jest taka ważna. Precedencja - czyli kto za kim?
Komunikacja interpersonalna jako element zwiększający efektywność pracowniczą. Zasady skutecznej komunikacji interpersonalnej - jak budować relacje zwiększające efektywność pracowniczą: znaczenie komunikowania się w budowaniu relacji, znaczenie komunikowania się w zarządzaniu ludźmi, efektywna komunikacja, a „bariery” komunikacyjne.
Przeciwdziałanie wypaleniu zawodowemu. Przyczyny wypalenia zawodowego. Objawy wypalenia zawodowego. Fazy wypalenia zawodowego. Kształtowanie postaw przeciwdziałających wypaleniu zawodowemu.
Budowanie pewności siebie i poczucia własnej wartości. Czym jest pewność siebie i do czego jej potrzebuję? Co wiem o sobie? Jak rozstać się ze schematami, które nas osłabiają i demotywują? Różnice między wysoką a niską samooceną. Moja lista życiowych sukcesów, czyli jak nauczyć się doceniać siebie.
Zdrowe odżywianie. Harmonia dla Twojego ciała i umysłu. Planowanie posiłków zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania oraz dostosowywanie ich do rytmu dnia. Jak zadbać o swoje zdrowie poprzez właściwe komponowanie posiłków, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych. Praktyczne wskazówki dotyczące planowania i przygotowywania posiłków, które będą korzystne dla Twojego ciała i umysłu.
Rozprawmy się z pułapkami dietetycznymi w social mediach. Prawdziwa wiedza o zdrowym odżywianiu. Analiza popularnych trendów i mitów związanych z dietami, które krążą na Instagramie, Facebook, TikTok. Jak odróżnić fakty od fałszywych obietnic oraz jak podejść do zdrowego odżywiania w sposób odpowiedni i zrównoważony. Praktyczne wskazówki, pozwalające podejść do diety z pełnym zrozumieniem i pewnością.
Zajadanie emocji. Jak stres wpływa na nasze nawyki żywieniowe. Jak stres wpływa na nasze nawyki żywieniowe i dlaczego często sięgamy po jedzenie w odpowiedzi na emocje - rozpoznawanie tych zależności. Strategie, jak radzić sobie ze stresowym jedzeniem emocjonalnym. Narzędzia, które pomogą nam rozwijać zdrowsze i bardziej świadome nawyki żywieniowe, aby móc lepiej zrównoważyć nasze emocje i dobrostan.
Posiłki dla całej rodziny. Praktyczne umiejętności planowania i przygotowywania zdrowych posiłków. Skuteczne strategie planowania posiłków, które dostosowane będą do potrzeb i preferencji całej rodziny. Jak zapewnić zrównoważone i pożywne posiłki, które będą smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Praktyczne wskazówki dotyczące organizacji czasu i przygotowywania posiłków, aby ułatwić codzienną pracę w kuchni.
Szanowni Państwo,
dziękujemy za zapoznanie się z naszymi propozycjami warsztatów, w celu uzyskania szczegółowych informacji serdecznie zapraszamy do kontaktu telefonicznego bądź mailowego. Pozostajemy otwarci na współpracę w oparciu o Państwa indywidualne oczekiwania i potrzeby.